Λίγο πριν μπούμε στον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, το Docs on Wheels βρέθηκε στην Ξάνθη για δύο προβολές και ένα εργαστήριο ντοκιμαντέρ. Με εκπαιδευτή τον Γιάννη Μισουρίδη, το εργαστήριο “Έξυπνες Ιστορίες με Έξυπνα Κινητά” κινήθηκε δημιουργικά, εξερευνώντας διάφορες μορφές αφήγησης, καθώς οι συμμετέχοντες κατάφεραν – με αφετηρία ένα προσωπικό αντικείμενο – να δημιουργήσουν μονόλεπτα ντοκιμαντέρ που φανέρωναν ένα κομμάτι της προσωπικότητας τους. Άτομα διαφορετικών ηλικιών και εμπειριών χρησιμοποιήσαν προσωπικές αναφορές – από ζωγραφιές των παιδιών τους μέχρι ένα έργο τέχνης που τους καθόρισε – για πουν μια ιστορία μέσα από εικόνες, ντυμένες με αφήγηση και μουσική, την οποία συνέθεσαν επί τόπου με τη βοήθεια του εκπαιδευτή.

Το εργαστήριο κατάφερε να ξεκλειδώσει τη φαντασία των συμμετεχόντων και να τους οδηγήσει σε πρωτόγνωρα μονοπάτια, προκειμένου να αφηγηθούν μια προσωπική ιστορία. Ο σκηνοθέτης και οπερατέρ Γιάννης Μισουρίδης δημιούργησε ένα περιβάλλον που ενθάρρυνε την ελεύθερη έκφραση ενώ προσέφερε στους μαθητές του τα απαραίτητα εφόδια, είτε τεχνικά είτε πνευματικά, για να φτιάξουν το πρώτο τους ντοκιμαντέρ. Χάρη στις καλοκαιρινές καταιγίδες που περιόρισαν αριθμητικά τις συμμετοχές, όλοι όσοι ήρθαν είχαν την ευκαιρία να περάσουν από όλα τα στάδια της παραγωγής, από το σενάριο, την οπτικοποίηση της ιδέας, το μοντάζ, καθώς και την μουσική επένδυση.

Το εργαστήριο συνόδεψαν δύο προβολές ντοκιμαντέρ, το “Τραγούδι της Λαχόρης” και το “Σαλάμ, Γείτονα”, οι οποίες ταίριαξαν με την πολυπολιτισμικό περιβάλλον της Ξάνθης που συνδυάζει Ανατολή και Δύση.